in

Yemeklere Lezzet Katan Birbirinden Güzel Yöresel Baharatlar

b2ap3 large baharatlar

Yemeklere lezzet katmak için birbirinden farklı baharatlar ve çeşniler kullanırız. Bu sayede yemeklerimiz daha çok lezzetli hale gelir. Yörelerine göre birbirinden farklı lezzette çeşitli baharatlar bulunmaktadır. Bu zenginlik yemeklerimize daha fazla tat vermektedir. Dolayısıyla kullandığımız yemeklerdeki baharatların yemeklere verdiği tatlar da birbirinden farklı olabilmektedir. Yemeklerimize lezzet katan birbirinden farklı yöresel baharatlara birlikte yakından bakalım.

  • Hakiki Dağ Kekiği: Yemeklerde sıklıkla kullanılan hakiki dağ kekiği baharatı, genelde Akdeniz bölgelerinde ve Güney Avrupa ülkelerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Sağlık açısından da oldukça faydalı bir baharattır. İçindeki bitkisel besinler, bileşen ve vitaminler sayesinde sağlımız açısından oldukça faydalıdır.
  • Zencefil: Kış aylarının vazgeçilmez baharatlarından biridir Zencefil. Özellikle grip olmaya da başlamışsak, bal ve zencefil ikilisini bir araya getirerek hastalığımız için şifa bulmak isteriz. En etkili gripten korunma yöntemlerinden biridir Zencefil baharatı. Tadı ne kadar acı olsa da, soğuktan ve gripten korunmak için mutlaka denenmelidir. En güçlü bitkisel ilaçlardan biridir. Güneydoğu Asya kökenli bir baharat olan Zencefil, daha sonra buradan diğer bölgelere de yayılmaya başlamıştır. Boyu bir metrelere kadar varan Zencefil kurutularak ya da taze olarak da tüketilebilmektedir.
  • Karabiber: Çoğu yemeğimize mutlaka tat vermesi için karabiber ekeriz. Tereyağı ile yapılmış pilava da, güzelce kızarmış etlerimizin üstüne de karabiber mutlaka ekeriz. Bir de taze çekilmiş bir karabiber ise, işte o zaman yemeklerin tadı damağımızda kalır.
  • Kırmızıbiber: Yahni yemeklerinde, güveç gibi birbirinden leziz yemeklerimizde kırmızıbiber kullanabiliriz. Toz şeklinde, tatlı veya acı olarak da kullanılabilmektedir. Artık canınız nasıl isterse.
  • Nane: En sağlıklı baharatlardan biridir. Özellikle midemiz rahatsızsa ve iyileşmesini istiyorsak, nane baharatı yardımıyla bu hastalıktan kurtulabilmek mümkündür. Bir güzel çayını yaptıktan sonra yudumlaya yudumlaya, tadını alarak içerek hem keyif yapabilir, hem de ilaç olarak kullanabilirsiniz. Naneyle ev yapımı limonata bile yapabilirsiniz. Yayla çorbası gibi yemeklerin de üzerine baharat olarak ekleyebilirsiniz.
  • Defneyaprağı: Genelde kararında kullanılması gereken bir baharattır. Kokusu çok güzeldir ancak baskın bir tadı bulunmaktadır. Dolayısıyla kıvamında kullanmak sağlığımız açısından oldukça yerinde bir karar olacaktır. Fırında levrek veya et yemeği çeşitlerinde defneyaprağını baharat olarak yemeklerimizin üzerinde tat vermesi amacıyla serpebiliriz.
  • Tarçın: Sütlü tatlılarımızın olmazsa olmazlarından biridir tarçın. Özellikle boza, sütlaç ve meyve içeren tatlılarımızda sıklıkla kullanırız. Aşure yerken de ekleyebiliriz baharat olarak. Bazı et yemeklerinde çubuk olarak da tarçın kullanılabilmektedir.
  • Biberiye: Eğer et yemeği yapmışsanız ve baharat konusunda kararsızsanız hiç endişelenmenize gerek yok. Biberiye baharatını et yemekleriniz için rahatlıkla kullanabilirsiniz. Üstelik tahmin ettiğinizden daha da çok lezzet katacaktır yemeklerinize. Hafif ve güzel bir aroması bulunan biberiye baharatını yemeklerinizde deneyebilirsiniz.
  • Mercanköşk: Mercanköşk baharatı, yemeklerimizde ve salatalarımızda sıklıkla kullandığımız kekik baharatına yapısal olarak çok benzemektedir. Ancak lezzet bakımından birbirlerinden ayrılırlar. Mercanköşk baharatını ızgara yemeklerinizde ya da tavuk sote gibi etli yemeklerinizde gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Kokusunu kaybetmesini istemiyorsanız, yemeklerinizi tavadan almadan 2 veya 3 dakika önce baharatınızı eklemeniz daha yerinde olacaktır. Böylelikle baharatınızın kokusu yok olmayacaktır.
  • Sumak: Ben böyle bir salata ömrümde yemedim, diyorsanız eğer mutlaka o salatada sumak kullanılmıştır. Çünkü yediğiniz birbirinden lezzetli salatalara tadını veren baharat sumaktır. Sofranızdaki salataya sumak ektiğinizde hafif ekşimsi bir tadı olacaktır ancak metabolizmanız için de oldukça fayda sağlayacaktır. Daha sağlıklı bir seçim yapmak istiyorsanız salatalarınıza tuz koymak yerine sumak koymanız daha sağlıklı olacaktır.

 

Ne Düşünüyorsun ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIPHY App Key not set. Please check settings

b2ap3 large sabri ulker in hayat hikayesi internette h49266 1cd78 4

Sabri Ülker’den Altın Değerinde Yöneticilik Dersleri

b2ap3 large 632 s

Karadeniz Bölgesinin Birbirinden Lezzetli Yemekleri Nelerdir