in

Nesli Tükenen Hayvanlar

Nesli Tükenen Hayvanlar

Nesli tükenen hayvanlar, dünya üzerinde tamamen nesilleri yok olmuş canlı türlerini ifade eden bir kavram olmaktadır. Dünya tarihi boyunca doğal afetler, doğal seçilim süreçleri ya da insanlardan kaynaklı olarak pek çok hayvan nesli yok olmuştur. Özellikle insanların aşırı ve bilinçsiz bir şekilde avlanması, yaşanan şehirleşme ile doğanın ve hayvanların yaşam alanlarının insanoğlu tarafından gasp edilmesi sonucunda, pek çok hayvanın nesli hızlı bir şekilde tükenmiştir.

Başlıklar

Nesli Tükenen Hayvanlar Nelerdir?

İnsanoğlunun dünya üzerinde çoğalmaya başlaması ile dünya üzerinde varlığını sürdüren pek çok hayvan nesli yok olmuştur. Hayvanların yaşam alanlarına yerleşen insanların yaptıkları hatalar sonucunda bazı hayvanların neslinin tükenmesi kaçınılmaz bir hal almıştır. Yapılan bilimsel araştırmalara göre dünya tarihinde nesli yok olan hayvan sayısı yaklaşık olarak beş yüzdür.

Günümüzde de hala daha bu hatalardan kaynaklanan sebeplerden dolayı, birçok hayvan nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya bulunmaktadır. Aynı zamanda yaşanan iklim değişiklikleri, yerküre değişiklikleri ve doğal seleksiyonlar sonucunda da bazı hayvanların nesilleri tamamen yok olmuştur. Bunlara bağlı olarak dünya tarihinde nesli tükenen hayvanlar ise şunlar olmaktadır;

  • Dinozorlar
  • Fildişi Gagalı Ağaçkakan
  • Hazar Kaplanı
  • Moa
  • Tazmanya Kurdu
  • Kuzey Pasifik Balinaları
  • Kuzey Sportif Lemuru
  • Çizgili Sırtlanlar
  • Tüylü Mamutlar
  • Kılıç Dişli Kaplan
  • Megalodon

Dinozorlar

Dünya üzerinde nesli tükenmiş ve en bilindik olan hayvanlar dinozorlardır. Dünya tarihinde dinozorların yaklaşık olarak 150 yıl dünya üzerinde yaşadığı bilinmektedir. Dinozorların nesillerinin yok olma nedeni, günümüzde de hala daha tam olarak tespit edilememiştir. Dinozorların dünya yüzeyine çarpan bir meteor nedeniyle yok olduğu ise bazı bilim çevrelerince ileri sürülmektedir. Arkeolojik bulgulara göre 65 milyon yıl önce dinozor neslinin tükendiği görülmektedir.

Fildişi Gagalı Ağaçkakan

Fildişi gagalı ağaçkakan olarak adlandırılan kuş türü dünya üzerinde en büyük ağaçkakanlardan birisi olup, günümüzde nesilleri tükenmiştir. Amerika Birleşik Devletleri’nin bazı eyaletlerinde yaşamış olan bu ağaçkakan türü aynı zamanda büyüleyici renklere sahiptir.

Hazar Kaplanı

En güzel kaplan türlerinden birisi olan Hazar kaplanı da nesli tükenmiş hayvanlar arasında yer almaktadır. Hazar kaplanının nesli yok olmadan önce Kafkasya, Rusya, Türkmenistan, Türkiye, İran ve Afganistan’da yaşadığı bilinmektedir. Hazal kaplanı türünün son örneği ise 1970 yılında Rusya’da yok edilmiştir.

Moa

Moa, dünya üzerinde yaşamış olan en büyük kuş türlerinden birisidir. Moa’lar tamamen insanoğlunun yanlış avlanması sonucunda nesilleri yok edilmiştir.

Tazmanya Kurdu

Keseli ve etçil hayvan türleri arasında yer alan Tazmanya kurdu, Avustralya kıtasına özgü bir hayvan çeşididir. Nesli tükenen hayvanlar arasında bulunan Tazmanya kurdu 1930 yılında en son görülmüştür.

Kuzey Pasifik Balinaları

İnsanlar tarafından nesli tüketilen Kuzey Pasifik balinaları, özellikle 1960 yıllında yapılan yanlış balina avı seferleri nedeniyle yok olmuştur. 70 ton ağırlığında olan Kuzey Pasifik balinalarının neslinin tükenmesi sonucunda deniz yaşamı oldukça etkilenmiştir.

Kuzey Sportif Lemuru

Nesli tükenen hayvanlar arasında yer alan kuzey sportif lemuru, 28 cm bir boya sahiptir. Madagaskar’da yaşadığı bilinen kuzey sportif lemuru ormanların insanlar tarafından yok edilmesi sonucunda tamamen nesli tüketilmiştir.

Çizgili Sırtlanlar

Çizgili sırtlanlar Afrika Kıtası, Hindistan ve Asya’da yaşamış hayvanlar olup, günümüzde nesilleri tükenmiş durumdadır.

Tüylü Mamutlar

Eski çağlarda Asya Kıtası’nın kutup bölgesinde yaşamış olan tüylü mamutların, yapılan arkeolojik araştırmalara göre yaklaşık dört bin yıl önce nesillerin tükendiği tespit edilmiştir. Aynı zamanda tüylü mamutların Kuzey Amerika’da da yaşamış olduğu bilinmektedir.

Kılıç Dişli Kaplan

Kılıç dişli kaplan, yani diğer adı ile Smilodon Buzul Çağı’nın sonunda nesli yok olan en eski hayvanlar arasında bulunmaktadır. Amerika Kıtası’nda yaşadığı bilinen Kılıç Dişli Kaplan 20 cm uzunluğunda olan ön dişleri yüzünden bu isimle anılmaktadır. Yaşadığı devirde saatte 50 kilometre hızla yol alabilen Kılıç Dişli Kaplan’ların ağırlıkları ise 300 kilo kadardı. Oldukça yırtıcı bir tür olan bu kaplanlar 12 bin yıl önce yeryüzünden tamamen yok olmuşlardır.

Megalodon

Denizlerin en yırtıcı ve büyük canlılarından birisi olarak kabul edilen Megalodon, nesli tükenmiş hayvanlar arasında yer almaktadır. Ortalama olarak 40 ton ağırlığında ve 20 metre uzunluğunda olan Megalodon, aynı zamanda köpek balıklarının atası olarak kabul edilmektedir.

Ne Düşünüyorsun ?

Avatar of Çiğdem

Yazar Çiğdem

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIPHY App Key not set. Please check settings

Eski Zaman İnsanı

Eski Zaman İnsanı

Doğadaki Dengenin Mandala Sembolizmindeki İşleyişi

Doğadaki Dengenin Mandala Sembolizmindeki İşleyişi