in ,

Panik Atak Geldiğinde Ne Yapmalı?

Panik Atak

Panik atak geldiğinde ne yapmalı sorusu, günümüzde oldukça yaygın bir şekilde görülen panik atak rahatsızlığı yaşayan kişiler tarafından sık bir şekilde sorulmaktadır.

Panik atak, bir diğer ifade ile anksiyete atağı geçirmiş olan bireyler, bu durumun ne kadar zor bir deneyim olduğunu oldukça iyi bilmektedir.Vücut içerisinde başlayan ani uyuşmalar ve beraberinde gelen soğuk soğuk terleme belirtileri, kalp atışlarının hızlanması, çaresizlik hissi, ilgili rahatsızlığın belirtileri arasında yer almaktadır.

Anksiyeteye bağlı olarak birçok komplikasyon gelişebilmektedir. Yaygın anksiyete bozukluğu, yukarıdaki belirtilerle birlikte kendini göstermektedir. Panik atak krizi geldiği esnada aşağıdaki unsurlar uygulanabilir;

  • 3 – 3 – 3 Kuralını Uygulayın: Etrafınıza bakarak gördüğünüz üç nesnenin adını söyleyin. Daha sonra duyduğunuz üç sesi tekrarlayın. Son olarak vücudunuzdaki üç bölümü, örneğin parmak, bilek ve kolları oynatın. Bunları uygulamanız halinde zihniniz başka şeylere odaklanacak ve kısa süre içerisinde panik atak hissini yenebileceksiniz.
  • Ayağa Kalkarak Vücudunuzu Dik Tutunuz: Panik atak durumunda bilinçaltından gelen mesajla vücudumuz, öne eğik bir şekilde kalp ve akciğerleri korumaya çalışmaktadır. Bu doğal tepkiye anlık olarak vücudunuzu dik tutup, omuzları geri atmak gibi çözüm üretebilirsiniz. Bu şekilde vücudunuza her şeyin normal olduğunu bildirebilirsiniz.
  • Derin Nefes Alıp Verin: Derin derin nefes alıp vermek sakinleşmek için oldukça faydalıdır. Alıp verdiğiniz nefeslerin bu durumda eşit süreli olması yeterli olacaktır. Sakinleşmek adına bunu yaparak çok daha kısa sürelerde panik atağı geçiştirebilirsiniz.
  • Kendinizi Meşgul Edin: O an kendinizi meşgul edecek bir şey bulun. Örneğin yürüyüş yapmanız bu durumda faydalı olacaktır. Bu, kontrolü yeniden elinize almanızı sağlayacaktır.

Panik Atağı Tetikleyen Şeyler Nelerdir?

Panik atak geldiğinde ne yapmalı sorusuna yanıt verdikten sonra bu durumu tetikleyen unsurlardan da bahsetmekte fayda var. Sigara, alkol, uyuşturucu, kafein gibi maddeler panik atak sıklığını arttırabilmektedir. Panik atağı tetikleyen şeyler nelerdir sorusuna da bu şekilde yanıt verilebilmektedir.

Bunlara ek olarak sakinleştirici ilaç kullanıyorsanız bunları ani bir şekilde bırakmanız da panik atağınızı tetikleyebilir. Hızlı soluk alıp vermek, panik atağı canlandırarak gelmesini sağlayabilir. Kişilik yapısına bağlı özellikler de panik atağı tetikleyen unsurlar arasında yer almaktadır. Bu ana unsurlara ek olarak şunlar da panik atağı tetikleyen unsurlara örnek olarak verilebilir;

  • Genetik faktörler, %40 oranında bu hastalığı etkilemektedir. Yapılan araştırmalara göre birinci derece akrabalarda bu rahatsızlık olan bireylerde ilgili rahatsızlığın çıkma riski yaklaşık olarak %40’dır.
  • Kimyasal olarak bazı ilaçlar panik atağı ortaya çıkarabilmektedir.
  • Beyin sapında yer alan mavi nokta ismindeki bölgenin görevini tam olarak yapmamasından kaynaklı olarak sürekli korku hali yaşanabilmektedir. Bu da anatomik bozuklukların da panik atakta etkili olabileceğine işaret eder.
  • Beynimizde bulunan GABA, noradrenalin, serotonin gibi maddelerdeki dengesizlikler panik atak haline neden olabilir. Psikiyatrik ilaçlar bunu dengeler.
  • Antidepresan ilaçların bazılarında da yan etki olarak panik atak belirtileri yer alabilmektedir.

Panik Atağı Yenmek İçin Ne Yapmalı?

Panik atak geldiğinde ne yapmalı sorusuna yönelik olan yazımızda son olarak bu hastalığı yenmek için ne yapabiliriz sorusuna yanıt vereceğiz. Öncelikle panik atağa neden olan durum çarpıntı ya da diğer belirtiler değildir. Bunlardan kurtulmaya çalıştıkça panik atağın daha yoğun bir şekilde geldiği görülmektedir. Güvende olduğunuzu bilmek, bu süreçte çok önemlidir. Bu nedenle panik atağın çok da tehlikeli olmadığını ve ölümcül bir hastalık olmadığını bilmeniz gerekmektedir. Ayrıca bayılmayacağınızı ve aklınızı yitirmeyeceğinizi unutmayın.

Panik atağınız geldiği takdirde kendinizi rahat hissedeceğiniz bir pozisyonda olun. Hangisi size iyi geliyorsa o pozisyonda olmanız gerekir. Kaygı yoğunlaştığı takdirde nefes alışverişi hızlanmaktadır. Nabzın ve vücut sıcaklığının yüksekliği buna eşlik eder. Bunları kontrol etmenin en önemli yolu ise solunumu düzenlemektir. Derin bir şekilde burnunuzdan diyafram nefesi alın ve aldığınız havayı ağzınızdan yavaş yavaş verin. Düşüncenizin içeriğini değiştirecek şeylere odaklanmanız, yine panik atağın geçmesini sağlayacak önlemler arasında yer almaktadır.

Bu önlemler, anlık olarak panik atağı geçiştirmeniz için yapılabilir. Doğru tanı, teşhis ve tedavi için mutlaka panik atak doktoru gitmeniz gerekmektedir. Yukarıdaki önlemlere panik atak sırasında başvurabilir ve anlık çözümler üretebilirsiniz. Bu sayede panik atağın olası zararlarından en az şekilde etkilenmiş olacaksınız.

Ne Düşünüyorsun ?

Avatar of AykutC

Yazar AykutC

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIPHY App Key not set. Please check settings

margot 15

İşte Margot Robbie'li Barbie filminden ilk kare

İsveç Diyeti

İsveç Diyeti Nedir?