in , ,

KARAKALEM RESİM MALZEMELERİNİ NE KADAR TANIYORUZ?

Karakalem Resim Malzemelerini Ne Kadar Tanıyoruz

Herkese merhaba, umarım keyifler yerindedir. Bugün yeni bir yazıyla karşınızdayım. Bir önceki yazımda “Resim yapmak istiyorum ama nereden başlayacağımı bilmiyorum?” konusunu sizlerle paylaşmış ve elimden geldiğince bu sorunuza cevap bulmaya çalışmıştım. Bu konuyu aştığımızı düşünerek bu yazımda yeni bir konuya değinmek istiyorum: Karakalem resim malzemeleri.

“Karakalem resim malzemelerini ne kadar tanıyoruz?”

Resmin temeli karakalemdir. Buyurun karakaleme başlarken hangi malzemeleri kullanacağız ve bu malzemelerin özellikleri nelerdir onları inceleyelim; karakalem yapmak için defter veya kâğıtları tercih edebilirsiniz. Bunlara çizim veya eskiz kâğıt ve defteri adıyla ulaşabilirsiniz. Kâğıtlar ve defterler genellikle 90 gram ile 200 gram arasında değişir, yüzeyleri grensiz (yüzeyi dokusuz yani pürüzsüz olan) beyaz veya krem renktedir. A4, A3, 25×35, 35×50, 50×70, 70×100 ebatında olup, kâğıtları 10 metrelik rulo halinde de bulabilirsiniz.

Hamur resim silgisine ihtiyacınız vardır ki bu silginin en belirgin özelliği tozu içine toplayarak silmesidir. Zamanla silgi siyaha dönmeye başlar ve silerken aşamalı silmemize olanak sağlar.

Defter değil de kâğıt kullanmayı seçerseniz o zaman bir altlığa, duralite ya da sekreterliğe ihtiyaç duyabilirsiniz.

Genellikle kalemtıraş kullanılsa da maket bıçağı ile açacağınız kalemler daha sivri uçlu olmakla birlikte uzun süre açmaya ihtiyaç duyurmayacaktır.

Son olarak gelelim kalemlere; en temel ihtiyacınız olan kalemler 2B ve 4B kurşun kalemlerdir. Peki nedir bu kalemlerin numara olayı? Biraz da ondan bahsetmek istiyorum ki bana göre en önemli detay burada saklı… Bir karakalem seti aldığınızı düşünün, her kalemde farklı olarak bir sürü rakamlar ve harfler var. Üzerinde bulunan harflere göre bu kalemlerin kullanım alanları değişir.

H: İngilizce “hard” (sert) sözcüğünden gelir. “H” harfinin yanındaki rakamlar yükseldikçe kalemin sertlik (açık tonluluk) değerinin arttığını gösterir. H, 2H, 3H, 4H, 5H, 6H, 7H, 8H, 9H, 10H; harfin önündeki rakam büyüdükçe kalem daha sert ve açık renk yazar. Biz bu kalemlerin hiçbirini karakalemde kullanmayız.

B: İngilizce “black” (siyah) sözcüğünden gelir. Kalemlerin koyu, yumuşak uçlu seviyelerini gösterir. “B” harfinin yanındaki rakamlar yükseldikçe kalemin koyuluk ve yumuşaklık seviyesi artar. 2B, 3B, 4B, 5B, 6B, 7B, 8B… Harfin önündeki rakam büyüdükçe kalem daha yumuşak ve koyu renk yazar. Biz karakalemde “B” serisini tercih ederiz.

F: “Fine” başlangıç noktası olarak kullanılır. Ne açık ne koyu ne yumuşak ne de sert olarak ifade edilir. Kalemlerin sertlik değerleri içerisinde yer almasına rağmen “F” sertlik değeri, resim çalışmalarında fazla tercih edilmez.

HB: Harflerine sahip olan kalemler de en yaygın kullanılan kurşun kalem türleridir.

Yani özetle karakalem yapacağınız zaman kalem seti alırken 2B’den 8B’ye kadar olan kalemleri tercih etmenizi öneririm.

Bir önceki yazımı henüz okumadıysanız bağlantıya tıklayarak yazıya ulaşabilirsiniz, keyifli okumalar dilerim. Yeni bir resim ve sanat konusuyla karşınızda oluncaya dek kendinize çok iyi bakın, sevgiyle kalın…

Sevdiye Ay

Ne Düşünüyorsun ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIPHY App Key not set. Please check settings

Beyoğlu Kültür Yolu Festivali Tüm Coşkusuyla Devam Ediyor

Beyoğlu Kültür Yolu Festivali tüm coşkusuyla devam ediyor

Kıyam Et Ayağa Kalk

KIYAM-ET AYAĞA KALK!