in , ,

MuhteşemMuhteşem

Oryantasyon nasıl olmalı?

Oryantasyon Nasıl Olmalı

Evet, geçen ay anaokullarının öneminden bahsettik. Çocukları okula gönderdik, peki nasıl alışacaklar, oryantasyon süreci nasıl olacak? Birçoğumuz için gerçekten zorlayıcı ve kritik bir süreç. En başta zaten siz ebeveynler bu duruma hazır olmalısınız ki, istikrarınızı koruyabilesiniz.

Biliyorum hiç kolay değil, bu zamana kadar hep bir gölge gibi onun yanında durmuşken şimdi tanımadığınız bir ortamda onu sizsiz bırakmak. Ama siz bu duruma hazır olmadan çocuğu bu duruma hazırlayamayız. Bu durumu dramatize ederseniz ve çocuk bunu fark ederse beni bırakacaklar hissine kapılır.

Çocuklarımızın kendilerine güveninin gelişeceği harika bir ortam aslında anaokulları. Okula başlamadan önce çocuğu bu duruma hazırlamak gerekiyor. Evde okul ile ilgili sohbet edebilir, okulda neler var, acaba kaç arkadaşın olacak, neler öğreneceksin gibi merak uyandıran sorular üzerinden sohbet edebilirsiniz. Çantasını birlikte hazırlayabilirsiniz. “Sen artık büyüdün, seni okula bırakacağız“ gibi cümlelerden uzak durmanızı öneririm.

Öğretmenine çocuk ile ilgili bilgileri aktarmanızda fayda var. Neleri sever, neleri sevmez bunları bilmek öğretmenin işini kolaylaştıracak ve çocuk ile daha sağlıklı iletişime geçecektir. Evden bir oyuncağını götürmesi okuldaki kaygısını azaltacaktır.

Ve tabii ki önemli hususlardan biri tüm ailenin bu okul sürecine destek olması. Yani çocuk ağlıyor ve gitmek istemiyor ise, bir aile ferdi “çocuk gitmek istemiyor, zorlamayın gitmesin“ derse bu çocuk için daha kötü olacaktır. İstikrarlı bir şekilde okula bırakılmalıdır. İlk günler günde 2 saat yeterli bir zamandır. Bu süre giderek arttırılır.

Çocuk okuldan geldiğinde okulda neler yaptığı ile ilgili sohbet etmek onun da hoşuna gidecektir. Okulu bir şart olarak değil oyun oynayacağı yer olarak görmelidir. İlk zamanlar mümkün ise uyku ve yemek okulda değil, evde yapılmalıdır. Sonrasında eğer tam gün gidecekse zaten uyku ve yemek sürecinde de orada bulunur.

Daha da alışmakta zorlanır ise öğretmeni ile konuşup eğer uygun ise eve davet edebilirsiniz. Ona bebeklik fotoğraflarını öğretmenine gösterebilir, odasını gösterebilir. Öğretmenine daha da güven duyabilir bu şekilde.

İlk günler zaten sadece birkaç saat kalacağından veli olarak okulda bekleyebilirsiniz. Ama bu süreç uzun sürmemeli. Öncesinde çocuk bilgilendirilmelidir. Kaçıp gittiğinizi düşünmesi onun size karşı olan güvenini de zedeler. Kısacası istikrarlı ve kararlı olmak velilere düşen en büyük görev.

‘Erken Çocukluk Döneminde Anaokulunun ve Oyun Gruplarının Önemi’ başlıklı ilk yazıma ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz, keyifli okumalar dilerim.

Ne Düşünüyorsun ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIPHY App Key not set. Please check settings

Toplumsal Hendek

Toplumsal Hendek

Para Aşk Başarı Hangisini Çoğaltmak İstersin

Para, Aşk, Başarı Hangisini Çoğaltmak İstersin?