in ,

Katar Ekonomisi

Katar Ekonomisi

Katar ekonomisi, temel olarak sıvılaştırılmış doğalgaz ve petrole dayalı bir ekonomidir. İhracat gelirlerinin büyük bir kısmını petrol ve sıvılaştırılmış doğalgaz oluşturmaktadır. Katarda asgari ücret ne kadar sorusuna ise yaklaşık olarak 1300 riyal civarında diyebiliriz. Katar’da bu ücretlerle geçinmek çok da kolay değildir. Petrol sayesinde Katar, dünya üzerinde kişi başı milli geliri en yüksek ülkelerden birisidir. Ülke, dünyanın kanıtlanmış en büyük 3. doğalgaz rezervine sahiptir. Katar’ın uzun vadeli ekonomik hedefi, ekonomiyi çeşitlendirmektir. Bunun için 2005 yılında “Katar Yatırım Otoritesi” kurulmuştur.

Katar ekonomisi dünyada kaçıncı sırada sorusuna son verilere göre 57. sıra şeklinde yanıt verebiliriz. Çeşitli verilere göre hesaplamalarda farklılıklar oluştuğu için veri farklılıklarında sonuçlar değişik çıkabilmektedir. Ancak aşağı yukarı sıralama örneğini bu şekilde verebiliriz. Ayrıca Katar’ın ekonomik hedeflerinden birisi de elbette bu sıralamada yükselişe geçmektir. Bu nedenle Katar, ekonomisini sürekli olarak geliştiren ülkelerden birisi konumundadır.

1 Katar riyali kaç TL şeklindeki soruya, yazının yazıldığı tarihte 4,99 TL’dir şeklinde yanıt verebiliriz. Ekonomik veriler incelenirken para birimi değeri de incelenmelidir. Dolayısıyla TL, Katar riyali karşısında değersiz bir para birimi diyebiliriz. Aşağıdaki verilerle Katar ekonomisini özetleyebiliriz.

  • Katar’ın 2015 verilerine göre 324.2 milyar $ GSYİH değeri bulunmaktadır.
  • Kişi başı milli gelir ise yine aynı yılda 145.000 $ olmuştur.
  • Endüstri, ekonomi içerisinde en yüksek paya sahip sektördür.
  • Hizmet sektörü de Endüstri sonrasında gelmektedir.
  • 2015 verilerine göre 1.64 milyon iş gücü bulunmaktadır.
  • Ana ihracat ortakları arasında Japonya, Güney Kore, Hindistan ve Çin bulunmaktadır.
  • Ana ithalat ortakları ise ABD, Çin ve BAE’dir.

Katar Ekonomisi Dünyada Kaçıncı Sırada?

Katar ekonomisini merak eden kişilerin araştırmış oldukları temel soru Katar ekonomisi dünyada kaçıncı sırada sorusudur. Çünkü bireyler, genel anlamda ekonomiyi takip ederken ilk olarak bu veriye bakmaktadır. Katar, 57. sırada dünyada kendine yer bulmaktadır. Bu veriler, bazı unsurlara göre değişiklik gösterebilmektedir. Katar ekonomisini özetlemeye devam edersek;

  • GSYİH’in %39,9 ‘u kadar kamu borcu bulunmaktadır. Yüksek kamu borcu, elbette ekonomi için negatif bir puan yazacaktır. Ancak son verilere göre bu rakam, elbette ilerleyen dönemde düşürülmeye çalışılacaktır. Katar’ın ana ekonomik hedefleri arasında bu maddede yer almaktadır.
  • Kamu gelirleri son verilere göre 77,22 milyar $, kamu giderleri ise 68,65 milyar $ şeklindedir. Burada cari olarak kamu geliri fazlasının olduğu görülmektedir. Bu noktada kamu açığının olmaması, ekonomiye pozitif etki edecektir.
  • İthalat ihracat dengesine bakıldığında yıllara göre mükemmel bir artış görülmektedir. En son 2019 verisine göre 898 milyon $ denge ile güzel bir ivme yakalamıştır.

Katar’da Asgari Ücret Ne Kadar?

Katar’da asgari ücret ne kadar sorusu da kullanıcılar tarafından sıklıkla araştırılmaktadır. Katar’da asgari ücret, geçinmeye yetecek kadar değildir. Ancak Katar’da mesleklerin kazanmış olduğu maaşlar, oldukça dolgundur. Bu nedenle Katar’da vatandaşlar, geneli itibariyle sıkıntı yaşamamaktadır. Katar’da asgari ücret, Türkiye’de sıklıkla araştırılmaktadır. 1 Katar riyali kaç TL sorusuna ise 4,99 TL şeklinde yanıt verebiliriz. Bu noktada görülmektedir ki TL ile riyal karşılaştırıldığında riyal daha değerli bir konuma gelmektedir.

Katar ile Türkiye ilişkileri de sürekli olarak gelişmektedir. Türkiye elektrik elektronik ürün aksamı, süt ve süt ürünleri gibi ürünler ihraç ederken, işlenmemiş alüminyum, LNG ve plastik ürünleri ithal etmektedir. Katar’dan ülkemize gelen ziyaretçiler ise artış göstermiştir. Türkiye ile Katar arasındaki ticaret hacmi de günden güne artış göstermiş ve daha da gelişmeye açık bir hale gelmiştir.

Görüldüğü üzere Katar, dünya genelinde ön plana petrol ve doğalgaz ile çıkmaktadır. Ekonominin temel yapı taşı olarak petrol ve doğalgazı sayabiliriz. Öte yandan kişi başına düşen milli gelir yönünden oldukça zengin bir ülkedir. İthalat ve ihracat dengesi de pozitif değer vermektedir. Yani cari fazlası olan bir ülke konumundadır. Bu nedenle ilgili ülkenin ekonomik olarak oldukça iyi bir durumda olduğu söylenebilmektedir. Yine de asgari ücret yönünden düşük seviyede kalması, ekonomik olarak negatif bir puan almasını sağlamaktadır. Bu anlamda Katar’ın ekonomik olarak gelişmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Dünya genelindeki sıralamanın düşük olmasından da bunu anlamaktayız. Katar ekonomisi, bu şekilde bir yapıya sahip olarak gelişimini sürdürmektedir.

Serinin ilk yazıları olan Ukrayna Ekonomisi, Rusya Ekonomisi ve BAE Ekonomisi başlıklı yazılarıma da göz atabilirsiniz.

Ne Düşünüyorsun ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIPHY App Key not set. Please check settings

bae-ekonomisi

BAE Ekonomisi

mutlu-degilim

Mutlu Değilim ( !)